Υεμένη: Δύο νεκροί στο ελληνόκτητο πλοίο – Αμερικανικό αντιτορπιλικό απάντησε στην επίθεση των Χούθι

Δύο ναυτικοί σκοτώθηκαν στην επίθεση που δέχτηκε από τους Χούθι το ελληνόκτητο πλοίο «True Confidence» ανοιχτά της Υεμένης.

Δείτε:

Ερυθρά Θάλασσα: Χτυπήθηκε ελληνόκτητο πλοίο – Σοβαρά τραυματίες και αγνοούμενοι

«Τουλάχιστον 2 αθώοι ναύτες έχασαν τη ζωή τους. Αυτή ήταν η θλιβερή αλλά αναπόφευκτη συνέπεια της απερίσκεπτης εκτόξευσης πυραύλων από τους Χούτι κατά της διεθνούς ναυτιλίας. Πρέπει να σταματήσουν. Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας είναι με τις οικογένειες αυτών που έχασαν τη ζωή τους και αυτών που τραυματίστηκαν», αναφέρει η βρετανική πρεσβεία στην Υεμένη.

Νωρίτερα, χωρίς να δίνουν περισσότερες πληροφορίες, δύο αμερικανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το Associated Press, μίλησαν για «θανάτους» από το χτύπημα. Πρόκειται για το πρώτο θανατηφόρο χτύπημα από την έναρξη του επιθέσεων των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα ως αντίποινα για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι αντάρτες της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν ξεκινήσει τα πλήγματα από τον Νοέμβριο και αποδεικνύονται μια εξαιρετικά επικίνδυνη «ασύμμετρη» δύναμη. Παρά τη διεθνή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον τους, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι Χούθι διατηρούν την ικανότητά τους για επιθέσεις, έχοντας προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην παγκόσμια ναυτιλία και το εμπόριο. Σημειώνεται πως στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν αναπτυχθεί και ευρωπαϊκές δυνάμεις – μεταξύ των οποίων και η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα».

Υπενθυμίζεται πως το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο «True Confidence», με σημαία Μπαρμπέιντος, δέχτηκε πλήγμα από ρουκέτα 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού του Άντεν, ανοιχτά της Υεμένης. Το True Confidence ανήκει στην καταχωρημένη στη Λιβερία εταιρία True Confidence Shipping και διαχειρίστρια είναι η εταιρεία Third January Maritime με έδρα τον Πειραιά, ανέφεραν οι εταιρείες στην κοινή ανακοίνωσή τους. Ανέφεραν πως το πλοίο δεν έχει σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει Έλληνας μεταξύ του πληρώματος.

Screenshot_2024-03-06_191649_f2b8f.png

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, στο πλοίο ξέσπασε πυρκαγιά και το πλήρωμα κατέφυγε στις σωστικές λέμβους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες – σύμφωνα με ναυτιλιακή πηγή – 3 μέλη του πληρώματος αγνοούνται ενώ υπάρχουν και τέσσερις σοβαρά τραυματίες – με σοβαρά εγκαύματα – από την επίθεση, όπως ανέφερε πηγή στο Reuters. Στο σημείο βρίσκονται ένα αμερικανικό πλοίο και ένα ινδικό, τα οποία έσπευσαν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες διάσωσης, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.

Εν τω μεταξύ, μια ξεχωριστή επίθεση των Χούθι την Τρίτη στόχευσε το USS Carney, ένα αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke που συμμετέχει στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά των ανταρτών της Υεμένης. Το Carney κατάφερε να καταρρίψει drones που μετέφεραν βόμβες και έναν βαλλιστικό πύραυλο, δήλωσε η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού. Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αργότερα αεροπορική επιδρομή κατά των Χούθι, καταστρέφοντας τρεις αντιπλοϊκούς πυραύλους και τρία μη επανδρωμένα σκάφη που έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς βομβών, ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί